EET JE GEZOND

Wilde Keuze en Flevour gingen in opdracht van Provincie Friesland en De Uitkijkers, op pad door Friesland om de verhalen en smaken te verzamelen van mensen en initiatieven die zich bezighouden met gezondheid en voeding.  

Het doel? De bouwstenen verzamelen voor een gezamenlijke taal waarbij de belangrijkste functie van voedsel – het bijdragen aan gezondheid- weer centraal komt te staan bij (nieuwe) samenwerkingen tussen zorg, agri en landbouw. Een start voor het opbouwen van een Fries ecosysteem met gezondheid als waardeketen.

We ontwikkelde een podcast om alle waardevolle gesprekken die wij hebben gevoerd met mensen uit de zorg, agri en landbouw vast te leggen. Deze verhalen, inspirerende mensen en ervaringen uit het veld brachten we samen met een bijzonder viergangendiner bij Omke Jan bereidt door chef-kok Ruben Schippers. 

Tijdens het diner benadrukte we de relatie tussen gezondheid en voeding en werkte we met elke gang toe naar een gedeeld perspectief. Elk gerecht vertelde het verhaal van één van de betrokken sectoren, werd er gegeten van servies van klei (AtelierNL) en vergezeld met een bijpassende (gefermenteerde) thee samengesteld en gemaakt door Ariadne Vogel-Brouwer van Tisgroen.

Benieuwd naar de gesprekken die wij afgelopen maanden gevoerd hebben met onderzoekers, boeren, voedselproducenten, artsen en diëtisten? Beluister de podcast via het platform van de Uitkijkers op Spotify.

Wil je meer weten over het diner en het onderzoek dat wordt gedaan in Friesland naar voeding en gezondheid? Lees meer op de website van De Uitkijkers.

Zorg, agri en landbouw

Nog nooit was het zo makkelijk om diversiteit aan smaken van over de hele wereld op je bord te krijgen. Alles is verkrijgbaar. Desondanks is ons voedsel nog nooit zo uniform geweest. Van de 30.000 eetbare planten eten we er nog maar 150. 60% van onze calorie inname is afkomstig van maar vier soorten: rijst, aardappel, mais en tarwe. 

Daarbij zien we dat onze voedselomgeving en commercie volledig is ingericht op gemak en bewerkt en utlrabewerkt voedsel. Niet geheel ongerelateerd is momenteel ⅔ van de ziektes wereldwijd gerelateerd aan leefstijl. 

Uit al onze gesprekken in Friesland kwam het belang naar voren van -toegankelijk- vers en onbewerkt voedsel voor mens, bodem en samenleving. Ook een ander beeld kwam naar voren, zowel in zorg, argi als landbouw: eenzelfde externe druk op productie draaien en kosten drukken. In elke sector uiten de gevolgen hiervan zich op een andere manier, maar het zijn allemaal symptomen van een systeem dat is ingericht op zo goedkoop en efficiënt mogelijk productie draaien. Economische groei en winst maximalisatie prevaleren boven andere aspecten zoals gezondheid, welzijn, inclusiviteit en regeneratie, waardoor ecosystemen ontwrichten en onze leefomgeving en klimaat veranderen. 

In alle sectoren lopen we tegen grenzen aan en er is behoefte aan een nieuw perspectief. Vele mensen en initiatieven zijn daar al op de een of andere manier mee bezig. De volgende stap is op te kijken waar we – buiten onze eigen sectoren om – op elkaar kunnen aansluiten en ondersteunen. Het diner en de podcast begonnen daarom met wat we allemaal met elkaar gemeen hebben – de Friese bodem onder onze voeten. 

ALTIJD UP TO DATE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg ons op: